Նկարագրություն
FA 36,1–44,7 մմ, D5 49–58 մմ, D3 59–71 մմ։ Ականջի արտաքին եզրի փորվածքը գրեթե ուղիղ անկյուն է։ Մեջքի մորթին երկար, բրդանման է, կարմրավուն երանգով։ Արուների ամորձիների և մակամորձիների մաշկը մուգ սև պիգմենտավորված է նույնիսկ տարեց առանձնյակների մոտ (Dietz, von Helversen, 2004, էջ 30)։ Մեջքի մազերը եռագույն են (Кузякин, 1950, էջ 237)։ Մարմնի երկարությունը 43,5–55 մմ, պոչը՝ 38–44 մմ, ականջը՝ 14–17,5 մմ, տրագուսը՝ 8–10 մմ, FA 39–43,5 մմ։ Գանգի ընդհանուր երկարությունը 16–16,8 մմ, կոնդիլոբազալը՝ 14,8–16 մմ, այտային լայնությունը՝ 9,2–10,1 մմ, վերին ատամնաշարը՝ 6,3–6,8 մմ (Кузякин, 1950, էջ 269)։
Ապրելավայր
Թաքստոցներում հանդիպում է գրեթե միայն մեծ պայտաքթի էգերի գաղութներում (օրինակ՝ Թբիլիսիի շրջակայքում և Ղրիմում), որոնց հետ, ըստ երևույթին, կենսաբանորեն սերտ կապված է։ Միջին Ասիայում հանդիպում է միայն ամռան ամիսներին (Кузякин, 1950, էջ 271–272)։
Բազմացում
Հղիությունը տևում է մոտ մեկ ամիս։ Էգը ծնում է մեկ ձագ, որը թռչել սկսում է ծնվելուց մոտ մեկ ամիս անց՝ հունիսի վերջին (Кузякин, 1950, էջ 271–272)։ Ըստ Myhrvold et al. (2015) տվյալների՝ տարեկան ծնունդների թիվը՝ 1, կաթով կերակրումը՝ մոտ 42 օր, կյանքի առավելագույն հայտնի տևողությունը՝ 22,7 տարի։
Ընդհանուր արեալ
Արեալը (ըստ MDD v2.5) ընդգրկում է Եվրոպան, Հյուսիսային Աֆրիկան, Առաջավոր և Միջին Ասիան։
Տարածում Հայաստանում
GBIF-ում գրառումներ կան Սիսիան–Քաջարան ճանապարհի հետազոտությունից (2021), Արենի-1 քարանձավից (WAB-Net, 2019) և Վայոց ձորից (iNaturalist, 2025)։
Պահպանության կարգավիճակ
ՀՀ Կարմիր գրքում (2010) գրանցված չէ։ IUCN՝ LC (ըստ MDD v2.5)։